A BLOG WITH A TAGLINE.

JESENSKO CRKLJANJE: BUČNA PITA

| On
Tuesday, October 25, 2016

Še ena malenkost ki naredi jesen čarobno, dobra bučna pita. Moja prva izkušnja z bučo v obliki peciva je bil bučni zavitek, za katerega sem do zadnjega ugriza mislila da je narejen z jabolk. Še vedno me preseneča kako vsestranska je lahko buča. Torej, kaj boš potrebovala za tole odlično jesensko sladico? Spodnje sestavine zadostujejo za približno 8 ljudi.

* 430g hokaido buče
* skodelica mleka
* 3 žlice rjavega sladkorja
* 3 žlice jedilnega škroba
* žlička cimeta
* sol
* mleti klinčki
* muškatni orešček
* 300g pšenične moke
* 200g hladnega masla
* 100g sladkorja

Iz moke, mleka, sladkorja in ščepca soli naredim testo, ga zavijem v prozorno folijo in postavim v hladilnik. Jaz ponavadi testo oblikujem v kroglo, da ga kasneje lažje oblikujem. Pečico lahko že sedaj segreješ na 175 stopinj. Bučo razrežem, odstranim vsa semena in jo zelo drobno nasekljam v multipraktiku. Bučo nato zmešam z mlekom, škrobom, ščepcem soli, ščepcem klinčkov in ščepcem muškatnega oreščka (začimbe dodam po okusu, sama imam zelo rada muškatni orešček zato ga dodam malce več). Ko vse skupaj dobro premešam nastane lepa gladka zmes.
Nato po pultu posujem moko, (seveda tudi po sebi in po tleh, po možnosti še malo po stropu) in razvaljam testo do velikosti, da z njim lahko prekrijem dno in robove pekača. Zelo pomemben korak je da testo prepikaš z vilico, drugače se dno napihne. Vse kar ostane sedaj je, da testo prelijem z nadevom, pekač malo potresem in ga "potapkam" po pultu da se masa enakomerno razporedi in dam pito v pečico za 60 minut.
Ko pito vzameš iz pečice se bo nadev še vedno zdel rahel zato jo pusti nekje 20 minut da se hladi na sobni temperaturi, nato pa jo daj še za 1 uro v hladilnik.

Postrežeš jo lahko kar tako, brez vsega. Zraven pa super paše stepena sladka smetana in topel kakav!

Imaš tudi ti kakšen recept za sladico ki vsebuje bučo?2 comments on "JESENSKO CRKLJANJE: BUČNA PITA"

Custom Post Signature

Custom Post  Signature