A BLOG WITH A TAGLINE.

HORMONSKA KONTRACEPCIJA; IN ZAKAJ SEM JO SAMA PRENEHALA UPORABLJATI?

| On
Friday, September 23, 2016

Preden začnem bi rada izpostavila dejstvo da nisem nikakršen ekspert na tem področju. Zapisano so moje osebne izkušnje in mnenja ter stvari, ki sem jih prebrala med raziskovanjem tematike z različnih virov. 

Sama sem s hormonsko kontracepcijo začela pred štirimi leti. Razlog s katerim sem pristopila h ginekologinji je bil dolgoletni fant in zelo močni predmenstrualni krči. Ginekologinja mi je predpisala tabletke Yasminelle. Prvih nekaj mesecev je bilo vse vredu, krči so se umirili, opazila sem izboljšanje kože/manj aken, izgubila sem nekaj telesne teže, zato sem jih redno jemala naprej. Prva tri leta jemanja tabletk so minila, jaz pa nisem opazila nobenih težav. V vmesnem času se je ginekologinja odločila, da s tabletk Yasminelle preidem na Yaz, tako da sem jih zamenjala. Sama nisem opazila nobenih sprememb.

Zadnje leto so se stvari obrnile na glavo.

* Prva sprememba ki sem jo opazila so bili zelo pogosti glavoboli. Sama sem že od nekdaj občutljiva na spremembe zračnega pritiska, vendar je bilo to too much. Upam si trditi da ni minil teden v katerem me vsaj en dan nebi bolela glava.
* Kljub moji telesni aktivnosti in zdravem načinu prehranjevanja sem opazila, da se čedalje bolj redim. Tudi v času ko sem zavedno povečala fizično aktivnost in res striktno pazila na to, kaj dam v usta, se nisem premaknila nikamor. Ko sem v času pred jemanjem tabletk povečala svoj tempo zdravega življenja, sem rezultate vedno dosegla v kratkem času in jih brez problema uspela vzdrževati. Imam sicer to srečo da mi genetika pri tem kar dosti pomaga in da sem skozi leta zelo dobro naštudirala svoje telo.
* Več kot očitno sem zadrževala ogromno vode. Najbolj "smešna" anekdota pri zavedanju tega problema je bila, ko sva se s fantom dobesedno smejala mojim gležnjem, ki so se vsak mesec napihovali kot baloni. Pred tem sem spremembo v širini stegen in bokov pač pripisovala temu da se (ne vem zakaj) redim, ampak gležnji?! Kako?! Na koncu je izgledalo kot da imam nad robom čevljev rokavčke.
* Moja nihanja razpoloženja so bila v zadnjem letu katastrofa. Prej sem jih lahko povezovala s tistimi 2-3 dnevi PMS-ja, sedaj so bila all over the place. Počasi sem šla že sama sebi na živce, si pa predstavljam kako sem šla šele ostalim.
Energija, huh. Samo spala bi, ne glede na to da sem čez noč spala med 7-8 ur, sem kavč asociirala le še s spanjem. Če bi lahko, bi spala po zajtrku, kosilu, pa še enkrat vmes. Motivacija za bilo katero stvar je zelo hitro izginila, če mi česa ni bilo res nujno treba storiti, bo že počakalo. Ko sem se zjutraj zbudila je bila moja "volja do življenja" bolj pri 50%, kar je zame zelo zelo čudno. Po naravi sem hiperaktivna in pozitivna oseba, z vrhunci energije ravno zgodaj zjutraj.

Odločila sem se da moram nekaj spremeniti. Najprej sem vse povezala z mojim načinom življenja in se za daljše obdobje fokusirala na prehrano in gibanje. Ker se nič ni spremenilo sem začela iskati zgodbe punc, ki so prenehale z jemanjem tabletk. Na Youtube-u je nekaj videov ki opisujejo stanje pred in po jemanju hormonske kontracepcije, prav tako pa je na to temo napisanih kar nekaj člankov.

Odločila sem se za slednje, in to je moj prvi mesečni feedback - 1. MESEC BREZ TABLETK

Pozitivne spremembe:
* Najbolj zanimiva je bila sprememba razpoloženja in energije. Opazila sem da sem z dneva v dan bolj motivirana in kasneje hodim spat.
* Ne čutim več želje po konstantnih popoldanskih počitkih.
* Želje po "junk foodu" niso več prisotne, tudi želja po sladkih stvarih se mi je drastično zmanjšala.
* Opazila sem da se je otečenost gležnjev/zadrževanje vode v telesu zmanjšalo.
* Število glavobolov se zmanjšuje, vednar še vedno niso povsem izginili. Lahko trdim da jih je vsaj 40% manj.

Negativne spremembe:
* Tabletke sem prenehala jemati ko sem dokončala svojo zadnjo škatlico. Takoj po tem sem dobila menstruacijo, ki je trajala dlje, kot če bi pričela z novo škatlico. Imela sem jo približno 7 dni, med tem ko je prej trajala le okrog 3 dni.
* Vsake toliko časa se mi je pojavilo "špikanje" in rahli krči, ki so se nekje v drugem tednu spremenili v nekoliko močnejše krče - trajali so nekje 20 sekund in izginili.
* Opazila sem da se mi pojavljajo hormonske akne, ampak ni tako hudo. Mogoče eden ali dva podkožna mozoljčka.
* Takoj po prvem dnevu sem opazila napihnjenost v spodnjem predelu trebuha. Prisotna je konstantno že cel mesec in za enkrat še nisem našla rešitve kako jo odpraviti. Upam, da bo s časom sama izginila in da je to posledica hormonskega neravnovesja.

Kako naprej?

Med svojim research-om sem izvedela, da telo potrebuje kar nekaj časa preden se povrne v svoje normalno hormonsko stanje. Pri nekaterih puncah to lahko traja tudi do 6 mesecev. Naketerim se redna menstruacija vrne takoj, včasih pa se zgodi da so punce tudi nekaj mesecev brez. V prihajajočih  3-4 dneh bi morala dobiti menstruacijo, tako da čakam in upam da pride. Zaenkrat se mi zdi, da je bila zame ta odločitev pravilna. V naslednjem mesecu bom spremljala spremembe in vam poročala rezultate v naslednji "update" objavi.

Tvoja izkušnja?

Vsaka izmed nas je izbrala drugačno pot kar se tiče kontracepcije in vsaka ima svoje razloge ter izkušnje. Spodaj si lahko prebereš še dve različni zgodbi bralk in tudi ti deliš svojo izkušnjo v komentarjih. Vsakega feedbacka bom izredno vesela.


6 comments on "HORMONSKA KONTRACEPCIJA; IN ZAKAJ SEM JO SAMA PRENEHALA UPORABLJATI?"
 1. Jaz sem kontracepcijske tabletke jemala 10 let ... to je kar dolgo obdoje. Zadnje leto sem opažala točno to kar si opisala. Čeprav nisem spremenila ničesar sem se začela bolj hitro rediti pa res pogosti glavoboli. Nihanj razpoloženja sicer nisem opazila ... lahko pa dejansko potrdim, da se sedaj, ko nisem na tabletah nekako počutim boljše, psihično in fizično. Opažam, da nisem tak zaskrbljena, se ne sekiram, bolj optimistična in na splošno veliko boljše volje. Dejansko se ful pozna na razpoloženju, sicer sem brez tabletk šele en mesec, mi pa ni niti približno žal, da sem nehala. Aha pa glede apetita, meni se je dejansko zmanjšal. Opažam, da ne morem več pojesti svojih običajnih porcij, ki so mi bile prej ravno prav. Tako, da ... za zdaj pri meni same pozitivne spremembe. :)

  ReplyDelete
 2. joj, to je pa tako, kot da bi zapisala svojo zgodbo z kontracepcijo. Vse do potankosti enako. Prav srečma sem, da sem se jih rešila res... Edino to mi je malo grozno, da se mi pojavi kakšen mozoljček v času menstruacije... Ampak bolje to kot pa nihanje razpoloženja, glavoboli in ostale zadeve. :/

  ReplyDelete
 3. Da se jaz opisem mojo izkusnjo :) Na kontracepciji sem ze 9 let, zacela pa sem zaradi aken in mocnih krcev. Prvo sem bila na vseh mogocih tabletkah, imela vse simptome, ki si jih opisala zgoraj, mozoljcki pa so bili se vedno prisotni, zato sem zamenjala tabletke z obrocki NuvaRing in se mi je stanje izboljsalo.

  Prav tako pa so vsi zgoraj navedeni problemi lahko povezani tudi s scitnico (seveda spet hormoni) in nimajo take povezave s tabletkami. Po mojem mnenju bi morala vsaka zenska na nekaj let preverit kako stoji njena scitnica; lahko je premalo hormonov ali prevec in na podlagi tega se odlocit kaksno in koliko casa bo uporabljala kontracepcijo.
  Jaz sem vmes bila brez 2 meseca, samo da sem videla razliko in takrat sele se mi je vse postavilo na glavo; zredila, krci, nihanja razpolozenja...
  Tako da mene nobeden ne more prepricati, da je kontracepcija slaba, je pa seveda spet odvisno od posameznic ( in od zdravnic) ali znajo uporabljati/predpisati pravilno kontracepcijo, ki je primerna za njih :)

  ReplyDelete
 4. Jaz se pridružujem Tanitinemu mnenju, zgolj iz svojega stališča :)

  Kontracepcijo, se pravi tablete, jemljem že od konca 9. razreda, dobrih 7 let. Začela sem jih jemati zaradi pre-, ampak res premočne menstruacije, ki je bila hkrati neredna (dobila sem jo ravno na zadnji dan v 3. razredu, kar je čisto prezgodaj). Imela sem jo vse skupaj npr. 3 tedne, pa sem potem bila 2 dni brez nje in nato sem jo zopet dobila. Ponoči sploh nisem spala, ker mi je na vsake pol ure vse čez steklo. Lahko rečem, da sem bila v tistem času totalno nesrečna. En mesec ima 30 dni, od tega sem imela samo 2-3 dni svobodne dni, žalostno. Potem pa je prišlo že do tega, da sem jo na koncu imela skupaj po mesec in pol. Takrat so se zdravniki odločili, da bom na žalost tako zgodaj morala začeti s kontracepcijo. Zdaj si življenja brez nje ne predstavljam ... Tablete so mi jo zmanjašale na 1 teden, od tega so redne. Izboljšanje kože seveda je bilo tudi opazno. Med drugim sem imela še pred slabima dvema letoma Yaz tablete in tudi sama sem opazila, da sem se zredila. Od takrat jemljem Daylette, ki so manj hormonske in apetit se mi je takoj zmanjšal. Parkrat sem bila sicer že na pregledu glede ščitnice, pa je bilo vse v redu. Tako da ja, hvala bogu, da se ne rabim več borit s svojimi močnimi hormoni :)

  ReplyDelete
 5. Zelo zanimivo branje!
  Jaz sem na tabletkah (z nekaj manjšimi pavzami) nekje 9 let in moram reči, da PO TEM, ko sem prišla po prvem 3-mesečju jemanja Yasminelle nazaj h ginekologinji (tudi meni so te prvo predpisali) z vsemi podobnimi tvojimi simptomi, mi je predpisala tabletke Lindynette (0,075/0,02) - iste kot je vedno uporabljala moja mami in od takrat naprej NOBENIH stranskih učinkov več! Tudi v štartu me je pospremila z besedami "teh tabletk je ogromno in če ti po 3 mesecih ne bodo ustrezale, pridi nazaj, pa bova probali kakšne druge".
  Pred kakšnim letom sem malo več brskala o različnih tabletkah po strokovnih člankih (tisto, ko greš v DIKUL brskat za članke) in ugotovila, da so Yasminelle, Yaz in podobne ene izmed močnejših tabletk, jih pa v štartu predpišejo skoraj vsem puncam (pač farmacija....), medtem ko so te Lindynette ene izmed najbolj švohnejših. V Ameriki sploh nimajo kategorije za tako nizko dozo hormonov xD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vrjetno sem res prekmalu obupala in jih premalo sprobala :/ No, ampak za enkrat je vse okej, tako da bom nadaljevala v to smer da vidim kam me pelje :)

   Delete

Custom Post Signature

Custom Post Signature